Projecten

  • Project
    OBS De Driebond
  • Plaats
    Engelbert
  • Opdrachtgever
    Openbaar Onderwijs Groningen
  • Architect
    Vector-i
  • Aannemer
    Bouw- en aannemingsbedrijf Vriesbouw

Het project

Het project betreft de nieuwbouw van een basisschool en door realisatie bij het bestaande MFC ontstond er een koppelkans. Op basis van een meervoudig onderhandse aanbesteding is het project aan ons gegund.

De architect heeft een vlekkenplan gemaakt, waardoor een goed beeld is geschetst van hoe de nieuwe school ingedeeld diende te worden. Daarbij is in het ontwerp het karakter van het dorp terug te vinden door de verschillende kleine zadeldakjes, waardoor er als het ware kleine huisjes gevormd worden, een dorps gevoel.

Ronald Kuik


Meer weten?
Neem gerust contact op:

De vraag

Samen met de architect en de overige ontwerpteamleden heeft Dijkhuis ingenieurs input gegeven voor de totstandkoming van het definitieve ontwerp. In verband met aardbevingen is licht bouwen aan te bevelen. En vanuit de intrinsieke motivatie van de architect en Dijkhuis voor duurzaam bouwen lag er voor dit project een duidelijke voorkeur voor bouwen met hout. De combinatie van licht bouwen en met hout duurzaam willen bouwen, kwam voor dit project mooi bij elkaar en de uitdaging zat in het rekenkundig onderbouwen en eenvoudig uitvoerbaar maken van het ontstane ontwerp.

De oplossing

Het schoolgebouw is aardbevingsbestendig uitgevoerd, iets waar HSB bij uitstek geschikt voor is vanwege de lage massa en ductiel gedrag. Een andere pijler van aardbevingsbestendig bouwen is om een gebouw zo regelmatig mogelijk te maken. Dit was met de verspringende indeling en vele kleine “huisjes” een constructieve uitdaging en vereiste extra aandacht. Bij een regelmatige indeling volstaat een berekening gebaseerd op de relatief eenvoudige LFM-methode. Door de ruime ervaring van Dijkhuis ingenieurs in het maken van berekeningen met aardbevingsbelastingen, is er door de vele verspringende dakjes voor gekozen om meerdere LFM berekeningen uit te voeren en deze handig te combineren.

Het HSB biedt de mogelijkheid om raamopeningen vrijer in te delen in de gevel, wat hier een speels patroon opgeleverd heeft. Samen met de architect heeft Dijkhuis ingenieurs gezocht naar dit speelse karakter van gevelopeningen en voldoende dichte wanden om de school aardbevingsbestendig te maken.

Duurzaam en aardbevingsbestendig kunnen hand-in-hand gaan.